Advokační fórum Nadace OSF vyhlašuje 4. kolo výzvy na poskytnutí advokačních konzultací

4. 3. 2022

Máte témata, kterým se věnujete a chcete v nich dosahovat systémových změn? Plánujete nabízet a prosazovat konkrétní řešení problémů na lokální či celostátní úrovni? Prostě a jednoduše, věnujete se advokační práci, vedete nebo máte v úmyslu vést advokační kampaně? Jestli ano, jsou tyto konzultace vhodné právě pro vás.

Čtvrté kolo výzvy je otevřeno do 8. dubna 2022 včetně

Podpora bude udělena 10 organizacím či neformálním iniciativám. Konzultace budou zahájeny v květnu 2022 a jejich celkový rozsah je 30 hodin na jednu organizaci či neformální iniciativu po dobu jednoho roku. Rozhodnutí hodnotící komise Vám sdělíme do 18. dubna.


Webinář pro zájemce o konzultace!

24. března od 10:30 do 11:30 pořádáme online informační setkání pro ty, kteří se do výzvy chtějí přihlásit. Neváhejte a zaregistrujte se do 22. března. Dozvíte se, nač se při vyplňování přihlášky zaměřit, abyste zvýšili svoji šanci při výběru, prostor bude pro vaše dotazy. Setkání proběhne na platformě Zoom. Po přihlášení vám zašleme odkaz. Webinářem vás provede programový specialista Advokačního fóra Nadace OSF Štěpán Drahokoupil.


Kdo může o konzultace žádat

Žádat mohou všechny nestátní neziskové organizace a neformální iniciativy občanů, a to bez ohledu na to, zda mají či nemají grant z programu Active Citizens Fund. Příjemci Active Citizens Fund budou ale v rámci výzvy preferováni.

Advokační fórum Nadace OSF poskytne v letech 2020-2023 podporu celkem 41 organizacím či neformálním iniciativám v oblasti advokační práce. Během předchozích tří kol výzvy podpořilo již 31 organizací, se kterými advokační experti Nadace OSF spolupracují nebo spolupracovali na plánování jejich advokačních kampaní. Které NNO již konzultacemi prošly, se můžete podívat SEM.


Co díky konzultacím získáte

Naučíte se, jak efektivně přesvědčovat politiky a političky, veřejné instituce i soukromé firmy, aby učinili konkrétní rozhodnutí či změnili zavedenou praxi. Dozvíte se, jak úspěšně plánovat advokační kampaň a jak do svých kampaní vtahovat veřejnost.

Konzultace vám pomohou: 

      • dobře si vybrat a analyzovat téma, kterému se věnujete
      • definovat hlavní problém a jeho příčiny
      • správně si stanovit řešení, které bude mít dlouhodobý efekt, cíle a strategii pro jejich dosažení
      • identifikovat klíčové hráče, kteří jsou nezbytní pro prosazení řešení problému
      • vtáhnout do vašich témat média a veřejnost
      • nastavit aktivity, které zvýší šanci na váš úspěch

Získáte následnou oporou při realizaci vaší advokační strategie. Více o tom, co je advokační práce, naleznete v „Rukověti zdánlivě bezmocných“.


Jak budou konzultace probíhat

Konzultace budou probíhat online či offline, včetně možnosti rychlých konzultací po telefonu, přes WhatsApp atd. Zajišťovat je budou expertky a experti Advokačního fóra Nadace OSF Jana Smiggels KavkováŠtěpán DrahokoupilPetr MachálekMilan Štefanec a Martin Ander. Společně s nimi podniknete půldenní a celodenní plánování advokačních strategií, nabídnou vám i možnost komentování dokumentů, doporučení a stanovisek, textů výzev a petic.

Rozsah a délka konzultací

Rozsah konzultací je 30 hodin (včetně přímé práce a přípravy konzultantů, konzultantek) pro jednu organizaci, neformální iniciativu po dobu maximálně 12 měsíců. Počet 30 je počet  člověkohodin, tedy například po tříhodinovém plánování se dvěma konzultujícími budete mít vyčerpáno 6 hodin.


Přihlášku do výzvy si stáhněte ZDE a vyplněnou ji zašlete emailem do 8. dubna včetně na adresu olga.havlinova@osf.cz.


Kritéria výběru

Při výběru organizací a neformálních iniciativ budeme zohledňovat následující kritéria:

      • znalost tématu a představa o řešení problému
      • závažnost tématu

Výhodou, nikoliv podmínkou, pro udělení podpory, je:

      • vaše organizace je příjemcem grantu z programu Active Citizens Fund,
      • pracujete v rámci některého ze strukturálně znevýhodněných krajů (Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj),
      • vaše téma se týká zlepšení situace znevýhodněných skupin.

Pro úspěšné získání konzultací není nutné, abyste naplnili všechna kritéria.


V případě otázek se obracejte na Olgu Havlínovou – olga.havlinova@osf.cz.

Přihlášení k newsletteru