Projekt Budoucnost: Spolupráce nás posouvá dál než konkurence

6. 4. 2023

Václav Flíček a Zdeněk Sklenář vytváří svět, kde má každý člověk příležitost rozvíjet své nadání, lidé si pomáhají a navzájem se podporují. S podporou týmu Active Citizens Fund poskytují vyučujícím na základních školách moderní a vhodné nástroje pro rozpoznání a zlepšení vrozeného potenciálu znevýhodněných žaček a žáků. Co je pro ně inspirací a na jakých principech staví svou práci?

Nejdůležitější je odvaha k životu

Víc, než kdy dříve potřebujeme odvahu k tomu, přiznat si, že vysoký životní standard nevede nutně ke spokojenosti a štěstí. Potřebujeme odvahu uznat, že spolupráce nás posouvá dál než konkurence, a že starat se o potřeby ostatních je to, co nás činí lidskými. Odvahu nečekat a právě teď rozvíjet svůj potenciál a potenciál našich dětí.

Proč se v Česku bez aktivního občanství neobejdeme

Aktivita je základem zdravého života a člověk, který ví o svých schopnostech a umí se do určité míry sám o sebe postarat, je skutečným demokratickým občanem. Aktivní občan je více chráněn vůči manipulaci. Proto je nutné, aby v České republice byli aktivní občané, kteří dokáží plně rozvinout svůj potenciál, a stanou se tak inspirací pro ostatní.

Co je pro nás největší výzvou?

Naše vize – podporující a spolupracující společnosti, kde má každý možnost rozvinout svůj potenciál – je tou největší výzvou, která nás posouvá dopředu, protože vize budoucnosti určuje naši přítomnost. Právě teď se snažíme přesvědčit lidi, kteří byli v minulosti nuceni být ‚‚normální‘‘, že jejich schopnosti a talent jsou důležité. Ukázat jim, že v sobě potenciál mají. Chceme jim dodat sebedůvěru, že jej mohou rozvinout a že jejich děti by měly mít stejnou šanci. Jsme na cestě, kterou možná nestihneme ujít za jeden lidský život. Důležité je, že jdeme a cestou se k nám přidávají další. Někteří přidají ruku k dílu, jiní jen pozdraví a další se nechají inspirovat a jdou vlastní cestou, která má společný cíl. 

Inspirujeme se výhledem do budoucnosti

Při představách budoucnosti vidíme hlavně děti a mladé lidi. Ti jsou pro nás tou největší inspiracíKdyž alespoň na chvíli překonáme naše zažité myšlenky o tom, že z dětí musíme teprve něco udělat, uvidíme, jak je každé dítě jedinečné. Najednou je jasné, že od nás děti potřebují jen přijetí a prostor pro spolupráci. To proto, aby si mohly uvědomit, jak svoji jedinečnost využít pro sebe a nabídnout ji pro blaho komunity. Je to Projekt, Projekt Budoucnost.

Stále se učíme

Když roky pracujete sami nebo v malém týmu, je výzvou důvěřovat, že „mou“ práci zvládnou ostatní. Jaké je to překvapení, že ji většinou zvládnout daleko lépe než já sám. Díky této lekci získáváme stále více času a prostoru pro projevení našeho vlastního potenciálu.

Rádi tvoříme a často zapomínáme na prezentaci činnosti. Na naší cestě potřebujeme pomoci, ať už prací nebo financováním. Pokud stejně jako my nepracujete jen v místě, kde žijete, jsou sociální sítě a komunity nezbytnost. My se s nimi stále učíme pracovat.

Pozitivní psychologie nejen ve vzdělávání

Při psaní projektu Identifikace a rozvoj potenciálu znevýhodněných žáků na 1. stupni ZŠ jsme věřili v sílu, jakou může mít pozitivní psychologie ve vzdělávání. Teď už jsme si tím jistí! 

Klíčem je pozornost. Vyzkoušejte si, co s vámi udělá, když si jeden jediný den cíleně budete všímat toho dobrého ve vás samotných. Díky tomu si začnete všímat i toho dobrého v ostatních. Zapište si, jaký dopad to má na vaší komunikaci. Dopřejte si to, co děláte opravdu rádi. Myslete na sebe, a přinesete světu to nejkrásnější, co nabízí.

Přihlášení k newsletteru