Monitorovací návštěva ve vzdělávacím centru Tereza byla především přátelským setkáním

2. 2. 2023

Monitorovací návštěvy v pojetí programu Active Citizens Fund probíhají formou přátelských setkání nad kávou či čajem, kdy společně v klidu projdeme, jak se vašemu projektu daří. V polovině ledna jsme se vypravili do vzdělávacího centra Tereza na pražském Starém Městě. 

V Haštalské ulici, kde sídlí vzdělávací centrum Tereza, nás vítají Zuzana Jakobová, metodička projektu, a Jitka Krbcová, projektová koordinátorka. Nad zeleným čajem a domácími křížalami nám hrdě představují svou organizaci, která již více než 40 let vytváří vzdělávací programy a materiály pro školy, jež vedou děti k zodpovědnosti vůči životnímu prostředí. 

Kampaň obyčejného hrdinství, financovaná právě z programu Active Citizens Fund, cílí na školní děti, které jsou tak v hlavní roli hybatelů ochrany klimatu. Studentské týmy přibližně stovky škol napříč celým Českem budou po dobu jednoho týdne aktivizovat lidi v místních komunitách –  své rodiče, kamarády a sousedy, které podnítí k aktivní ochraně životního prostředí. K tomu poslouží 11 výzev ke konkrétním praktickým činům. A pozadu nezůstane ani centrum Tereza – provede analýzu své uhlíkové stopy a na jejím základě ji pak bude minimalizovat.

„V podstatě chceme ukázat lidem, co mohou pro ochranu životního prostředí dělat sami doma. Máme vyzkoušeno, že týden je doba, kdy si člověk zkusí, že ho zdánlivě složitá aktivita vlastně nijak neomezuje a rád ji zařadí do svého běžného života trvale. Já sama třeba jezdím do práce na kole, i když mi to zprvu v podmínkách velkoměsta připadalo nemožné.“

Výsledkem projektu bude více lidí motivovaných k ochraně životního prostředí v každodenním životě, ale i studenti obohacení řadou osobních zkušeností z práce na kampani. Ze své spanilé eko jízdy vytvoří video nebo psanou reportáž, kterou nabídnou místním médiím, aby byl dopad kampaně ještě větší.

„Jsme domluveni s filmaři a novináři, že studentům pomohou reportáž po technické stránce zpracovat, pokud o to budou stát. Mladí reportéři tak budou mít možnost ukázat globální dopady lokální činnosti skrze místní redakce.“

Během návštěvy přijde řeč i na formální stránku grantu. Ukazatele, povinná publicita, komunikační plán, systém evidence, evaluace – společně se radujeme z toho, co dobře běží a hledáme cestu, jak předejít nesnázím, které jsou nedílnou součástí každého projektu. Každý zádrhel má řešení, se kterým vám rádi pomůžeme!  

Po hodině a čtvrt se loučíme s týmem vzdělávacího centra Tereza. Je radost mít možnost být součástí dobrých věcí. Děkujeme všem podpořeným organizacím za skvělou práci!  

 

Přihlášení k newsletteru