Miloš Říha: Ty důležité věci v našich životech se rodí právě tehdy, když je k nim odvaha

6. 4. 2021

Odvahu v životě chce i takový cíl jako je vytvoření krásného veřejného prostoru v samotném centru Prahy bez jakýchkoliv zkušeností a peněz. Že je to možné, dokázal ředitel Skautského institutu na Staroměstském náměstí, který právě takto vznikl. Skautský pohled na odvahu a občanský aktivismus přináší Miloš Říha alias Šípek. 

Heslo programu Active Citizens Fund zní „S odvahou. K čemu je podle vás v dnešní společnosti zapotřebí odvaha? 

Jeden starší skaut mne kdysi naučil takovou průpovídku: „Dal ses na vojnu, tak bojuj!“ Opakuju si tuhle průpovídku vždycky, když se mi do něčeho nechce, ztrácím odvahu, jsem líný. Cítím to tak, že celý život je taková trochu vojna a když už žijeme, tak by to nějak mělo stát za to. A k tomu je ta odvaha někdy zkrátka nezbytná. Překonat se, opustit komfortní zónu. Jakoby ty důležité věci v našich životech i v životě společnosti se rodily právě tehdy, když je k nim odvaha.

Čím program Active Citizens Fund přispívá k tomu, aby bylo v české společnosti více odvahy? 

Mohlo by se zdát, že penězi. Program Active Citizens Fund je zkrátka o rozdělení poměrně velkého množství prostředků na podporu aktivní občanské společnosti. Ale to by byl pohled hodně povrchní. Nakonec peníze jsou jenom taková forma energie a je třeba z nich nedělat cosi, co patří na piedestal. Zdá se mi, že energie přitahuje jinou energii a může dojít k synergii, k erupci něčeho zajímavého a nečekaného.

Vybavíte si nějaký příběh nebo situaci, při které někdo z vaší organizace (nebo celá organizace) musel projevit odvahu?

Takových momentů je celá řada, jeden z těch největších byl, když jsme bez zkušeností a s nula korunami na účtu stáli před obrovským domem na Staroměstském náměstí v Praze s velkým snem, že vznikne velký vnitřní veřejný prostor pod patronátem skautů. Zpětně viděno si stále nejsem jist, zda to byla odvaha nebo čiré bláznovství, že jsme do toho šli :-) Ale snad se to povedlo.

Kdo vás v poslední době zaujal nějakým odvážným společenským činem? 

Všichni zdravotníci, učitelé a představitelé dalších profesí, kteří se ocitají kdesi v první linii zápolení s pandemií covidu. Že každý den vstávají z postelí a jdou do toho boje znovu a znovu.

Co vám osobně přináší spolupráce na tomto programu? 

Obrovské potěšení ze setkávání s mnoha novými lidmi, s nápady a myšlenkami. Obrovsky to posiluje mou důvěru v českou společnost.

Jak vnímáte roli občanského aktivismu v dnešní společnosti? 

Nemám moc rád slovo aktivismus, čas k němu nalepil zvláštně negativní pel. Ale roli aktivní občanské společnosti považuji za zásadní. Vnímám ji jako určitou protiváhu nehybnosti státu a omezenosti toho podnikání, které se žene jenom za rychlým ziskem. Aktivní občanská společnost je pro mne symbolem toho, že člověk neustále hledá pocit smyslu, že to je hluboce v jeho povaze zakořeněno a že onen pocit smyslu lze nalézt jenom v usilování o cosi dobrého vně sebe sama.

Jak projevuje odvahu cílová skupina vaší organizace? 

Krom jiných cílových skupin, pracujeme hodně s mladými lidmi, pro které používáme pojem „dospívající dospělí“. Lidé, které společnost za dospělé považuje, ale oni se dospělými necítí být. Myslím, že vyrůstá generace mladých lidí, kteří odvážně hledají, co pro ně ve stále rychleji měnícím se světě dospělost, odpovědnost, odvaha, znamená.

Proč potřebujeme v České republice aktivní občany, kteří se zajímají o veřejné dění? 

Pro zachování svobody a demokracie. Bez aktivních občanů by nic jako veřejné dění neexistovalo. Redukovalo by se na bezčasí totality, která z podstaty aktivního občana nepotřebuje a dokonce jej pronásleduje.

Přihlášení k newsletteru