Jana Sladká: Našim klientům nabízíme pochopení, respekt a motivaci vyhledat odbornou pomoc

10. 11. 2021

Již téměř 20 let nabízí tým Centra Anabell podporu a pomoc osobám s poruchami příjmu potravy, jejich rodinám a blízkým. Vedle poskytování sociálních a terapeutických služeb usiluje o šíření osvěty a destigmatizaci psychických onemocnění ve společnosti. O odhodlání a odvaze, s níž klienti a pracovníci z pomáhajících profesí čelí nelehkým výzvám, jsme si povídali se zakladatelkou a ředitelkou Janou Sladkou.

Heslo programu Active Citizens Fund zní „S odvahou“. K čemu je podle vás v dnešní společnosti zapotřebí odvaha?

Naše služby se věnují lidem s poruchami příjmu potravy a rodinám s dětmi, které se potýkají s různými psychickými obtížemi. Domnívám se, že v dnešní době je stále zapotřebí dostatek odvahy připustit si, že člověk má psychické obtíže, a nebát se vyhledat odbornou pomoc. Odvážný je proto každý z našich klientů. Umím si živě představit, co prožívá, než se rozhodne zvednout telefon nebo napsat e-mail, že se potřebuje objednat a že má obtíže, které jej vedou do našich poraden.

Čím váš projekt přispívá k tomu, aby bylo v české společnosti více odvahy?

Snažíme se nabízet přímou pomoc nejen lidem, kteří se potýkají s psychickými obtížemi, ale působíme i na školách a obecně v rámci destigmatizace psychických nemocí. Věřím, že tím přispíváme právě k tomu, že se lidé – stejně jako ti s jinými zdravotními obtížemi – nebudou obávat vyhledat odborníka, když se u sebe sama nebo ve svém okolí setkají s psychickými problémy. A pro tento krok je zapotřebí odvaha.

Vybavíte si nějaký příběh nebo situaci, při které někdo z vaší organizace (nebo celá organizace) musel projevit odvahu?

Centrum Anabell je jediným poskytovatelem sociálních služeb pro osoby s poruchami příjmu potravy v České republice, a to již od roku 2002. Organizaci jsem založila já sama, protože jsem se v minulosti potýkala s mentální bulimií. O svém osobním příběhu jsem napsala knihu Z deníku bulimičky (nakl. Portál, 2003), a snad jsem tak svou odvahou přispěla k vybudování organizace, v níž každý s úctou a respektem může získat odbornou pomoc a porozumění pro své obtíže. Jedno z našich sdělení směrem ke klientům zní: „Neodsoudíme vás, nabídneme pomocnou ruku a podporu, pochopení a respekt. Budeme stát při vás na cestě ke změně, na cestě k novému životu bez poruchy příjmu potravy. Pomůžeme vám nalézt odvahu a motivaci vyhledat odbornou pomoc a vydržet v léčbě.“

Jak projevuje odvahu cílová skupina vašeho projektu?

Cílovou skupinou našeho projektu jsou pracovníci, kteří v Anabell pracují s klienty (sociální pracovníci, psychologové, nutriční terapeuti, rodinní terapeuti, speciální pedagogové). Práce v pomáhajících profesích je velmi náročná, vyžaduje vysokou empatii a nasazení pro problémy druhých. Jejich odvaha tak z mého pohledu souvisí právě s tím, že dokáží naslouchat, respektovat potřeby klientů, zvládají náročnou zátěž každodenních příběhů, s nimiž se setkávají. Jejich odvaha také souvisí aktuálně i s uplynulým covid-19 obdobím, kdy v době plných obav o zdraví všech byli klientům rozličnými formami, zejména online, plně k dispozici.

Jak váš projekt přispěje k tomu, aby se nám v Česku žilo lépe?

Věřím, že k lepšímu životu přispíváme právě naší snahou o změnu pohledu na duševní onemocnění, které není něčím, za co by se měl člověk stydět.

Co vám osobně přináší spolupráce na tomto projektu?

Pro mne osobně je velkým uspokojením, že Centrum Anabell může existovat – ale také je to především velké poděkování všem mým kolegům, kteří u nás kdy pracovali a těm, kteří u nás stále pracují. Protože zejména jejich práce je tím, co pomáhá a na čem můžeme naši pomoc a podporu klientům stavět. Já jsem dnes již jen tváří a právě tou zakladatelkou, ale oni jsou důležití, jelikož právě za nimi mohou naší klienti přijít. 

Přihlášení k newsletteru