Jak na video: Staňte se vypravěčem příběhu vaší organizace!

3. 3. 2022

Chtěli byste proniknout do tajů audiovizuální tvorby, ale nevíte, kde začít? Nezoufejte – máme pro vás zaručené tipy od těch nejpovolanějších profesionálů. Lucie Nemešová ze Storyhunters a Veronika Šafránková s Davidem Tišerem z ARA ART nás provedli zákulisím efektivní tvorby videí. Čtěte dál a nezapomeňte si dělat poznámky!

Světla, prosím!

První pravidlo zní – nepodceňujte techniku! Než se pustíte do dalších plánů, zjistěte, jaké technické možnosti máte. Kvalitní obraz dnes pořídíte s tabletem či mobilním telefonem, ale nezapomínejte na zvuk a osvětlení. Na vestavěné mikrofony v zařízení nespoléhejte. Kvalitní zvukovou stopu, s níž můžete dále pracovat, vám zajistí klopové nebo směrové mikrofony. Promyslete si také, zdali budete natáčet v exteriéru či interiéru a uzpůsobte tomu i osvětlení. Internet je dnes zaplavený množstvím vizuálně atraktivního materiálu, a s tmavým obrazem a špatným zvukem moc parády nenaděláte – budiž světlo! 

Pokud vás trápí základní technická výbava, nevěste hlavy. Můžete jednoduše využít služby a rady některého rentalu, tedy firmy, která pronajímá fotografickou a filmovou techniku

Chce to zkrátka plán

Techniku máme připravenou – a co dál? Čas na kreativní briefing! Ujasněte si, proč video vlastně točíte. Jaký je jeho účel? Koho má oslovit? Jaké je jeho sdělení a jak jej budete šířit dál? Myslete na to, že zvolit si širokou veřejnost jako cílové publikum není dobrý nápad. 

Zaměřte se na určitou skupinu a zjistěte si o ní co nejvíce informací – co ji zajímá, prostřednictvím jakých kanálů komunikuje, jaké jazykové prostředky používá. Detaily vám pomohou při sestavování kvalitního a účelného scénáře, který je stavebním kamenem každého videa. Nejdůležitější je empatie a schopnost dívat se na výsledek očima publika.

Kreativitě se meze nekladou, zato financím ano. Proto si v první řadě sestavte přehledný a realistický rozpočet. Mějte na paměti, že i za málo peněz se dá udělat hodně muziky. Na neotřelé video s chytrou pointou rozhodně nepotřebujete rozpočet hodný hollywoodské produkce. 

Drama, šok a slzy

Vzpomínáte si na hodiny literatury a Aristotela? Nejvyšší čas oprášit znalosti o řeckém dramatu. Lidé si od nepaměti předávají sdělení pomocí příběhů v podobě slov a obrazů. Každý správný příběh potřebuje zápletku, vyvrcholení a rozuzlení, čili tříaktovou strukturu. Zahrajte si na chvilku na Quentina Tarantina a získejte pozornost tím, že publikum šokujete. Udržujte napětí a snažte se v divácích vyvolat emoce a empatii s hrdinou vašeho příběhu. Dbejte na to, aby vaše video mělo jasné sdělení

Poslední klapkou to nekončí 

Dotočeno? Ještě není vyhráno! Teď je nejvyšší čas na postprodukci. Zvažte, zdali se vám nevyplatí požádat o pomoc profesionály, kteří vám pomohou se střihem, editací, zvukem i efekty. Pokud vám to rozpočet neumožňuje, nevadí. V dnešní době je k dispozici nespočet šikovných online programů, s nimiž si poradí i naprostý začátečník v audiovizuální tvorbě. 

Již při sestavování rozpočtu myslete na to, že je dobré mít rezervu pro případnou placenou propagaci výsledného videa. Neváhejte využít všechny komunikační kanály, kterými vaše organizace disponuje. Nezapomeňte, že každý lajk, komentář a sdílení pomůže vašemu dílu vyniknout a přemoci nevyzpytatelné algoritmy sociálních sítí.

Přihlášení k newsletteru