Iveta Jesenská: Snažíme se zlepšit vnímání neziskových organizací

27. 10. 2020

Projekt Profesionalizace neziskovek, který realizuje Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) pomáhá menším a středním neziskovým organizacím, které se často setkávají s problémy v oblastech strategického řízení, získávání financí nebo nadměrně rychlé digitalizace. Zaměřuje se na jejich podporu v konkrétních oblastech s cílem zlepšit jejich vnitřní fungování, aby byly dlouhodobě udržitelné. Přinášíme rozhovor s koordinátorkou projektu Ivetou Jesenskou. 

Heslo Active Citizens Fund zní „S odvahou“. K čemu je podle vás v dnešní společnosti zapotřebí odvaha?  
K vyjádření svého vlastního názoru, který může být odlišný od názoru autority nebo od názoru většinové populace. Stát si za svým, relevantně a odvážně argumentovat a hájit tak sebe, svoji osobnost a své názory.

Jak vnímáte roli občanského aktivismu v dnešní společnosti?  
Jako velmi důležitou. Obecně je velmi snadné upadnout do nečinnosti a nechat se ukolébat politickými názory a zastat postoj, že s tím člověk stejně nic nezmůže. S tím však nelze souhlasit a je potřeba podporovat aktivisty, kteří se nevzdávají a své ideje se snaží dotáhnout do zdárného konce. Bez toho bychom nebyli demokraté a občané by ztratili veškerou naději na světlejší zítřky.

Jak se ve Vašem projektu odráží heslo „S odvahou“?  
S naším projektem jdeme s odvahou proti většinovému názoru o NNO a snažíme se zlepšit vnímání NNO.

Jak projevuje odvahu cílová skupina Vašeho projektu?  
Rozhodla se vstoupit do neznámé oblasti, zkusit něco nového, vystoupit z komfortní zóny a dát si za cíl lepší fungování organizace.

Jak Váš projekt přispěje k tomu, aby se nám v Česku žilo lépe?  
Myslím, že je nutné, aby občané vnímali neziskové organizace v lepším světle. Často si totiž dle mého názoru neuvědomují, kolik činností a služeb je poskytováno skrz NNO. Proto je osvěta o NNO velmi důležitá.

Přihlášení k newsletteru