Claudia Laburdová: Vést Romy k odvaze stát se angažovanými občany

11. 11. 2020

Projekt BIDARIPEN/Odvaha se snaží docílit toho, aby se z Romů stali místní samosprávou respektovaní partneři a mohli spolurozhodovat o tom, co se kolem nich děje a také sami navrhovali změny, které uznají za potřebné. Nezbytnou součástí projektu jsou setkání v romských komunitách sedmi měst ČR (Chodov, Chomutov, Budišov, Písek, Bruntál, Náchod, Rokycany), na kterých se definují potřeby a požadavky pro místní rozvoj a zlepšení kvality života v dané lokalitě. Ty se pak předloží zástupcům obcí a případně dalším zainteresovaným aktérům. Co obnáší organizace takového projektu a aktivizace romské komunity? Ptali jsme se projektové koordinátorky Claudie Laburdové z organizace Slovo 21, z.s. 

Heslo programu Active Citizens Fund zní „S odvahou“. K čemu je podle vás v dnešní společnosti zapotřebí odvaha? 
Nebýt loutkou a používat kritické myšlení. Nebát se udělat kompromis, pokud je skutečně zapotřebí. 

Čím váš projekt přispívá k tomu, aby bylo v české společnosti více odvahy? 
Projekt vede určitou skupinu Romů k odvaze mluvit o svých problémech a vyjádřit svá přání, což by mělo být prvním krokem ke zlepšení jejich životních podmínek na lokální úrovni. Na této změně se budou samozřejmě aktivně podílet. Rádi bychom alespoň částečně proměnili pohled na Romy jakožto „pasivní klienty“ na „angažovaní občané“.

Kdo vás v poslední době zaujal nějakým odvážným společenským činem? 
Myslím, že Olga Richterová, která jako první z politiků reagovala na nenávistné a rasistické příspěvky na sociálních sítích (kauza Bohumín) podáním žaloby.

Co vám osobně přináší spolupráce na tomto projektu? 
Pouštíme se s ženami z romské ženské skupiny Manushe do zcela nové disciplíny, kterou je komunitní organizování. Já sama se učím, získávám nové informace a nutí mě to jinak přemýšlet. 

Jak vnímáte roli občanského aktivismu v dnešní společnosti? 
Občanský aktivismus je důležitý, ale jeho výsledky jsou často pomalé. Je to běh na dlouhou trať, musíme být vytrvalí.             

Jak se ve Vašem projektu odráží heslo „S odvahou“? 
Slovo odvaha jsme použili i v názvu našeho projektu, pouze jsme ho přeložili do romského jazyka – Bidaripen. Část našich členek romské ženské skupiny Manushe se stala komunitními organizátorkami, které nebudou pracovat pouze samy na sobě, jako to bylo doposud v rámci lokálních ženských skupin, ale budou s odvahou motivovat a aktivizovat další členy komunit na lokální úrovni. 

Proč potřebujeme v České republice aktivní občany, kteří se zajímají o veřejné dění?
Abychom posílili proces demokratizace a nastavili zrcadlo politickým lídrům.

Přihlášení k newsletteru