Být zodpovědný za dobré vztahy s lidmi. S Barborou Týcovou o odvaze i vytrvalosti

24. 8. 2020

Máte za vaším domem nevyužitý vnitroblok? Rádi byste zde vysadili zeleň a nebo poseděli se sousedy? Inspirujte se projektem Živé vnitrobloky – participace občanů a samosprávy, který s podporou programu Active Citizens Fund realizuje spolek Bieno z.s. Smyslem je pomoci vytvořit sousedské komunity, které budou spolupracovat na zlepšení vnitrobloků pod vedením těch nejaktivnějších. Přinášíme rozhovor s projektovou manažerkou Barborou Týcovou. 

Heslo programu Active Citizens Fund zní S odvahou. K čemu je podle vás v dnešní společnosti zapotřebí odvaha? 
Odvahu si spojuji se strachem. Odvážným jednáním někdo vystupuje, překonává sama sebe a bere na sebe díl zodpovědnosti za vyřešení nějaké situace, staví se čelem ke složité situaci. Projevení odvahy je podle mě jednání, které někdy odkazuje k podstatě člověka, někdy naopak překvapí, protože je jakoby v rozporu s charakterem. Vybavuji si film Musíme si pomáhat, kde se odvážně projeví člověk pochybných morálních hodnot. 

V „dnešní společnosti“ je široký pojem. Odvaha v dnešní společnosti v ČR znamená něco zcela jiného než odvaha v chudobou, válkou nebo krizemi ohrožených částech světa. Je to relativní. Spojuji si ji také mnohem více s jednotlivci a bezprostředními situacemi ohrožení. Ale dobře, na společenské úrovni i u nás odvaha znamená: říkat pravdu, hájit pravdu, svobodu, demokracii, práva, bojovat za životní prostředí a zastat se slabších. 

Čím váš projekt přispívá k tomu, aby bylo v české společnosti více odvahy?
Odvaha být zodpovědný za plácek před barákem a za dobré vztahy s lidmi. Odvaha k diskusi.

Co vám osobně přináší spolupráce na tomto projektu? 
Velkou radost a stabilitu, možnost věnovat se práci spolku a promýšlet jeho činnost na roky dopředu. Čas pracovat s našimi tahouny ve vnitroblocích. Možnost vzdělávat sebe i je, stabilizovat se a nespěchat.  

Jak vnímáte roli občanského aktivismu v dnešní společnosti?
Strašně důležitě v mnoha oblastech – klimatických změn, demokracie, sociální oblasti… Občanští aktivisté mohou posouvat myšlení, měnit zažité věci, pomáhat, a být užiteční, být inspirací pro ostatní.

Jak se ve Vašem projektu odráží heslo S odvahou? 
Částečně – když se někdo odhodlá být tahounem obnovy vnitrobloku. Ale nám by patrně víc sedělo heslo „S vytrvalostí“.

Proč potřebujeme v České republice aktivní občany, kteří se zajímají o veřejné dění? 
Je to složité. Veřejné dění je zprostředkované médii. O veřejné dění se zajímají i neaktivní občané. Zájem o veřejné dění může nakonec vést k čemukoli – i k povrchnosti, potřebě vyjadřovat se přes Facebook k čemukoli, i k šíření nepravd. Média společnost v současné době rozdělují.

Jak Váš projekt přispěje k tomu, aby se nám v Česku žilo lépe?
Doufejme, že se některým lidem bude žít lépe v oživeném vnitrobloku coby výsledku sousedské spolupráce.


Více informací o projektu Živé vnitrobloky – participace občanů a samosprávy naleznete zde.

Přihlášení k newsletteru