Bilance roku 2020: Co se nám a vám povedlo?

16. 12. 2020

Letos se nám rozběhlo prvních 77 podpořených projektů ve všech krajích ČR. V průběhu roku jsme navštívili již 42 z nich. A potěšilo nás, že si naši příjemci poradili s nepředvídatelnou situací velmi kreativním způsobem a dokázali i v tomto náročném období zapojit a nadchnout veřejnost pro svou činnost. Někteří z vás již s námi sdíleli své Příběhy odvahy, podělte se s námi i vy ostatní. Všem našim příjemcům náleží obdiv a velký dík za jejich práci! 

Pan Emil Voráč z organizace Khamoro se již více než 25 let věnuje práci s Romy. V rámci projektu Jekhetano lav (Společný hlas) se spolu se svým týmem snaží ve vyloučených lokalitách stmelit místní komunity, podpořit jejich občanské uvědomění a navázat spolupráci s obcemi. Setkávání s místní komunitou bylo v časech lockdownu obtížné, pan Voráč se však nenechal odradit – komunikoval s lidmi hojně přes letáky a přes sociální sítě, zejména hromadné vysílání přes facebook, informoval obyvatele vyloučených lokalit o aktuálním dění.

Organizace Konsent se od roku 2016 věnuje prevenci sexuálního násilí a obtěžování. V době korona krize se projektovému týmu podařilo nejen vytvořit metodický podklad pro výuku sexuální výchovy, ale také spustit úspěšnou hithitovou kampaň, která upozorňuje na nedostatečnou  sexuální výchovu na českých školách. Ředitelku organizace, Johannu Nejedlovou, navíc server Bitch Media zařadil do výběru 50 nejvlivnějších feministek světa. Ke zhlédnutí doporučujeme rozhovor s Johannou Nejedlovou v DVTV.

Elpida spolu se svým projektovým partnerem Transitions vytvářejí přenositelné vzdělávací moduly pro místní organizace v oblasti mediálního, digitálního a občanského vzdělávání seniorů i starších dospělých. I přes obtížnou situaci letošního roku se jim podařilo v projektu navázat spolupráci například s Deníkem N nebo s lokálními institucemi jako je Městská knihovna Louny, či spolek Hurá na výlet! z Chrudimi. Tým projektu vnímá krizi jako příležitost aplikovat nové online nástroje pro vzdělávání seniorů a hledat nové metody práce.

Action Days měly být pilotní akcí Plánu B pro prezentaci možností dobrovolnictví a činnosti neziskových organizací z Brna a okolí. I když letošní rok nepřál hromadným akcím, Action Days se přesto úspěšně uskutečnily – přes 20 organizací jako Na zemi, Nesehnutí nebo Rezekvítek svou práci prezentovaly formou videí, online diskuzemi a dalšími kreativními způsoby. 

Řada příjemců se během jarního lockdownu dle svých slov měla čas více věnovat vlastnímu rozvoji. Věříme, že jim to často umožnila i povinná investice do vlastních kapacit z přiděleného grantu.

Přihlášení k newsletteru