Barbora Bartušková Večlová: Chceme, aby lidé měli odvahu podívat se do očí pravdě o tom, jak špatně se ještě stále zachází se zvířaty

25. 10. 2021

Organizace Svoboda zvířat už téměř třicet let bojuje za práva a ochranu zvířat. Svými kampaněmi upozorňuje na nehumánní pokusy na zvířatech nebo porušování práv kožešinových či cirkusových zvířat. ‚‚Neustále se setkáváme s ohromným utrpením zvířat a zároveň víme, že výsledky naší práce se často projeví až za mnoho let. Odvahu potřebujeme k tomu to ustát,‘‘ říká v rozhovoru předsedkyně Barbora Bartušková Večlová z iniciativy za lepší ochranu zvířat.

Heslo ACF zní „S odvahou“. K čemu je podle vás v dnešní společnosti zapotřebí odvaha?

Vystoupit z řady. Nebát se být za blázna. Jsem ve Svobodě zvířat už 20 let. Když jsme tehdy upozorňovali lidi na špatné zacházení se zvířaty, měli nás často za exoty. Nebylo snadné ustát poznámky okolí. Pro mě ale vždy bylo nejvíc podstatné, že to, co dělám, je správné. Od té doby se situace ve společnosti hodně změnila. Dokázali jsme společně prosadit konec dovozu a prodeje psích a kočičích kožešin v EU, ukončení chovu zvířat pro kožešinu, drezuru divokých zvířat v cirkusech, konec některých pokusů na zvířatech a mnoho dalšího. Dnes nám mnoho lidí za naši práci děkuje a jsou rádi, když toho mohou být součástí.

Čím váš projekt přispívá k tomu, aby bylo v české společnosti více odvahy?

Chceme, aby lidi měli odvahu myslet jinak. Aby měli odvahu podívat se pravdě do očí, jak špatně se zachází se zvířaty. Aby měli odvahu tomu celému říci konečně dost! Dělat věci tak, jak doposud, je snadné. Udělat změnu, to chce velkou odvahu.

Vybavíte si nějaký příběh nebo situaci, při které někdo z vaší organizace (nebo celá organizace) musel projevit odvahu?

Při naší předchozí kampani na pomoc zvířatům v cirkusech bylo hodně těžké ustát reakce pracovníků cirkusů a jejich příznivců. Dělali totiž protikampaň, v níž nás pomlouvali, napadali na sociálních sítích a vulgárně nadávali i našim podporovatelům a odborníkům, kteří stáli na naší straně. Bylo hodně těžké to ustát, navíc to celé trvalo několik let, a zvlášť kolegyně, které přímo dělaly kampaň nebo se staraly o sociální sítě, musely projevit velkou odvahu, aby to nevzdaly. Kromě toho myslím, že odvahu projevujeme i tím, že jsme ochotné pracovat na zlepšení ochrany zvířat. Znamená to neustále se setkávat s ohromným utrpením zvířat a zároveň vědět, že výsledky naší práce se často projeví až za mnoho let.

Co vám osobně přináší spolupráce na tomto projektu?

Mám skvělý pocit, že dělám něco smysluplného. Že mám opět možnost společně se svými kolegyněmi ve Svobodě zvířat a lidmi, co nám věří, pomoci změnit svět pro zvířata k lepšímu. Až se jednou budu ohlížet zpět, chci mít dobrý pocit, že jsem ten čas nestrávila zbytečně.

Jak se ve Vašem projektu odráží heslo „S odvahou“?

V odvaze čelit kruté pravdě o zacházení se zvířaty. V odvaze říci tomu dost a chtít hledat novou cestu. Hodně lidí se bojí, že pokusy na zvířatech jsou nutné zlo. Věřím, že to tak není. Naopak, vědecký pokrok nám ukazuje, že když budeme investovat do alternativ bez zvířat, postupně od pokusů na zvířatech můžeme upustit. Ale chce to odvahu. Výsledek se vyplatí nejen zvířatům, ale i nám všem.

Jak projevuje odvahu cílová skupina Vašeho projektu?

Naše cílová skupina – lidé, kteří mají rádi zvířata a nejsou vůči jejich utrpení lhostejní – je opravdu odvážná. Je ochotná se podívat kruté realitě do očí. Například na tajných záběrech z laboratoří je vidět, v jak strašných podmínkách zvířata žijí a jak otřesně je s nimi zacházeno. Pustit si takové video a odkoukat z něj pár minut dokáží jen lidé s velkou odvahou. Jsou ochotni se na záběry koukat i přes potoky slz, které jim při tom tečou. Jsou ochotni si připustit, že pácháme ve jménu vědy strašné věci. A jsou dost odvážní na to se tomu postavit. A já jim za jejich odvahu velmi děkuji.

Jak Váš projekt přispěje k tomu, aby se nám v Česku žilo lépe?

Podle Amerického národního institutu zdraví až 95 procent léků, které jsou úspěšné u zvířat, následně selže u lidí. Tyto léky buď nefungují nebo mají vedlejší účinky, které se u zvířat neobjevily. Pokusy na zvířatech odhalí jen asi pětinu vážných vedlejších účinků. Pokusy na zvířatech tak mohou ohrožovat i zdraví lidí. Někteří odborníci si dokonce myslí, že škody způsobené pokusy na zvířatech převažují nad potenciálními přínosy a že je potřeba nejen z důvodu etiky, ale i kvůli lidskému zdraví, investovat do metod bez zvířat. Přitom metody bez zvířat přináší přesnější a rychlejší výsledky a mohou být i levnější. Pokud se vydáme cestou alternativ k pokusům na zvířatech, bude to mít pozitivní dopad na zdraví nás všech.

Přihlášení k newsletteru